introduction-ro: Difference between revisions

From Microformats Wiki
Jump to navigation Jump to search
No edit summary
 
 
Line 4: Line 4:
== Ce sunt Microformatele ? ==
== Ce sunt Microformatele ? ==


Microformatele sunt un mijloc de adaugare a unui simplu balizaj la itemi lizibili de catre oameni (descrieri de evenimente, detalii legate de un contact sau o adresa, o pagina web,samd.) astfel incat informatia sa poata fi cautata, extrasa, indexata, slavata sau combinata. In termeni mult mai tehnici, microformatele sunt itemi de balizare semantica care utilizeaza standardul "(X)HTML" semantic (a verifica si [[posh-ro|POSH]]) alaturi de o serie de [[class-names-ro|clase]] comune si valori [[rel-fr|rel]]. Microformatele sunt "deschise" si disponibile in mod liber, indiferent de scopul pentru care sunt utilizate.
Microformatele sunt un mijloc de adaugare a unui simplu marcaj pentru itemii lizibili de catre oameni (descrieri de evenimente, detalii legate de un contact sau o adresa, o pagina web,samd.) astfel incat informatia sa poata fi cautata, extrasa, indexata, slavata sau combinata. In termeni mult mai tehnici, microformatele sunt itemi de marcare semantica care utilizeaza standardul "(X)HTML" semantic (a verifica si [[posh-ro|POSH]]) alaturi de o serie de [[class-names-ro|clase]] comune si valori [[rel-fr|rel]]. Microformatele sunt "deschise" si disponibile in mod liber, indiferent de scopul pentru care sunt utilizate.


== De ce microformate ? ==
== De ce microformate ? ==

Latest revision as of 13:47, 13 April 2008

Introducere

Ce sunt Microformatele ?

Microformatele sunt un mijloc de adaugare a unui simplu marcaj pentru itemii lizibili de catre oameni (descrieri de evenimente, detalii legate de un contact sau o adresa, o pagina web,samd.) astfel incat informatia sa poata fi cautata, extrasa, indexata, slavata sau combinata. In termeni mult mai tehnici, microformatele sunt itemi de marcare semantica care utilizeaza standardul "(X)HTML" semantic (a verifica si POSH) alaturi de o serie de clase comune si valori rel. Microformatele sunt "deschise" si disponibile in mod liber, indiferent de scopul pentru care sunt utilizate.

De ce microformate ?

Pe scurt, microformatele sunt rezultatul unor serii de tendinte:

  1. sunt o etapa logica in cadrul evolutiei "web design-ului" si a arhitecturii informatiei.
  2. reprezinta o metoda pentru editorii autonomi de a publica un continut mult mai bogat fara a recurge la servicii centralizate.
  3. se recunoaste faptul ca, inafara unor domenii specializate, eforturile "tradtionale" in materie de meta-date au esuat sau au necesitat un timp de promovare a adoptiei destul de semnificativ, astfel incat o reevaluare era necesara.
  4. sunt o metoda de a utiliza (X)HTML pentru date.

Atractia fata de simplicitate

  • Microformatele au reusit sa atraga foarte multe persoane frustrate de eforturile complexe anterioare. Les microformats sont un effort simple ayant attiré beaucoup de personnes frustrées par les efforts complexes antérieurs.
  • Citeste si : Web Services and the Innovators Dilemma de Justin Leavesley

Alte resurse interesante

Resurse externe