what-are-microformats ro: Difference between revisions

From Microformats Wiki
Jump to navigation Jump to search
No edit summary
(Aaron Gustafon quote)
 
(6 intermediate revisions by the same user not shown)
Line 40: Line 40:
Microformatele reprezinta coduri simple ce pot fi folosite in vederea identificarii tipurilor specifice de date, ca de exemplu cele referitoare la persoane sau evenimente, in cadrul paginilor web.
Microformatele reprezinta coduri simple ce pot fi folosite in vederea identificarii tipurilor specifice de date, ca de exemplu cele referitoare la persoane sau evenimente, in cadrul paginilor web.
</blockquote>
</blockquote>
== Tantek Çelik ==
<blockquote style="font-size:larger"><p>Microformatele reprezinta un mod de publicare si comunicare a informatiei pe <strong>web cu o fidelitate mai mare</strong>.</p><p>De exemplu, daca o companie doreste ca <strong>informatia de contact</strong> sa fie usor de comunicat, atunci o publica uzitand de [[hcard|hCard]]. In mod similar, daca o organizatie planuieste o serie de evenimente ce se vor a fi cunoscute, respectiv adaugate de cat mai multi oameni in calendarele lor, atunci isi publica <strong>lista lor de evenimente</strong> folosind [[hcalendar|hCalendar]].  Grupurile de pledoarie, ori de cate ori isi exprima pozitia fata de un lider politic, o legislatie etc., pot sa utilizeze [[hreview|hReview]] daca doresc ca <strong>evaluarile/review-urile/rating-urile</strong> corespunzatoare sa fie mai usor de gasit si transmis. Pentru toate aceste cazuri mentionate se pot folosi [[implementations|tool-uri si servicii ce ofera suport pentru microformate]] menite sa faciliteze utilizarea lor.</p>
Citat dintr-o conversatie IRC 2006-06-06 care a avut ca scop o intelegere profunda a microformatelor.  Update 2006-06-07: knowprose's blog post [http://www.knowprose.com/node/15844 Making Sense of Microformats: Have Data, Will Find It].
<blockquote style="font-size:larger"><p>microformatele sunt (X)HTML class names proiectate astfel incat sa extinda semantica (X)HTML si sa permita publicarea cu o fidelitate semantica semnificativ crescuta a datelor referitoare la persoane, evenimente, reviews etc.</p></blockquote>
Citat dintr-o conersatie IRC 2006-07-28 cu tcaspers pe irc.freenode.net/#wasp.
<blockquote style="font-size:larger"><p>microformatul reprezinta o modalitate de a adauga mai mult inteles paginilor web dincolo de heading-urile si paragrafele clasice din HTML, astfel ca pot fi indicate mentiuni despre persoane, companii, evenimente, tag-uri etc.</p></blockquote>
Dintr-o conversatie instanta din 2007-07-06.
== Drew McLellan ==
<blockquote style="font-size:larger">Microformatele reprezinta o modalitate de atasare a unor semnificatii suplimentare la informatiile publicate pe o pagina de web. Aceasta imbogatire semantica functioneaza alaturi de informatia prezentata deja si poate fi utilizata in beneficiul persoanelor si calculatoarelor. Se realizeaza, in principiu, prin adaugarea de nume speciale predefinite la atributele claselor XHTML deja definite.</blockquote>
dintr-o conversatie IRC
== Aaron Gustafson ==
O definitie simpla, dar sugestiva: "Microformatele reprezinta o codificare a conventiei." -- [http://easy-reader.net Aaron Gustafson]

Latest revision as of 11:01, 31 January 2009

Daca vizitati pentru prima data aceasta pagina se recomanda sa aruncati o privire peste introduction-ro .


Ce sunt microformatele?

O prima definitie

Definitia curenta din home page este urmatoarea:

Proiectate pentru oameni in primul rand si in al doilea rand pentru masini, microformatele reprezinta un set de date formatate, la indemana tuturor, construite pe baza unor standarde existente si adoptate pe o scara larga.

traducere dupa citatul apartinand lui Dan Cederholm, cu suportul lui Tantek Çelik, din cadrul lansarii site-ului microformats.org , la data de 20 iunie 2005.

Din Mailing List

Microformatele sunt conventii simple pentru semanticile incorporate in HTML cu scopul de a permite dezvoltarea descentralizata.

traducere din lista publica de discutii despre microformate din mailing list. Daca stiti originea exacta a acestei constatari, sunteti rugati sa introduceti linku-ul.

Din Mailing List - mai specific

O definitie populara din mailing list (vezi si: mailing-lists) este "conventii simple pentru semantici incorporate in HTML pentru a permite dezvoltarea descentralizata." Mai precis, microformatele pot fi definite ca si:

conventii simple
pentru semantica incorporata de formatare
pentru un domeniu specific de probleme
in documente adecvate lizibilitatii oamenilor (X)HTML/XML, Atom/RSS feeds si "plain" XML
care normalizeaza continutul existent corespunzator folosirii tiparelor
folosind nume de clasa descriptive scurte
bazate adesea pe standarde existente si interoperabile
pentru a permite dezvoltarea descentralizata
a resurselor , tool-urilor si serviciilor.

http://microformats.org/discuss/mail/microformats-discuss/2005-September/000922.html by Dr. Ernie Prabhakar

"Or do you just use your browser to browse? That's so 20th century." -- Mark Pilgrim

Chris Messina

Microformatele reprezinta coduri simple ce pot fi folosite in vederea identificarii tipurilor specifice de date, ca de exemplu cele referitoare la persoane sau evenimente, in cadrul paginilor web.

Tantek Çelik

Microformatele reprezinta un mod de publicare si comunicare a informatiei pe web cu o fidelitate mai mare.

De exemplu, daca o companie doreste ca informatia de contact sa fie usor de comunicat, atunci o publica uzitand de hCard. In mod similar, daca o organizatie planuieste o serie de evenimente ce se vor a fi cunoscute, respectiv adaugate de cat mai multi oameni in calendarele lor, atunci isi publica lista lor de evenimente folosind hCalendar. Grupurile de pledoarie, ori de cate ori isi exprima pozitia fata de un lider politic, o legislatie etc., pot sa utilizeze hReview daca doresc ca evaluarile/review-urile/rating-urile corespunzatoare sa fie mai usor de gasit si transmis. Pentru toate aceste cazuri mentionate se pot folosi tool-uri si servicii ce ofera suport pentru microformate menite sa faciliteze utilizarea lor.

Citat dintr-o conversatie IRC 2006-06-06 care a avut ca scop o intelegere profunda a microformatelor. Update 2006-06-07: knowprose's blog post Making Sense of Microformats: Have Data, Will Find It.

microformatele sunt (X)HTML class names proiectate astfel incat sa extinda semantica (X)HTML si sa permita publicarea cu o fidelitate semantica semnificativ crescuta a datelor referitoare la persoane, evenimente, reviews etc.

Citat dintr-o conersatie IRC 2006-07-28 cu tcaspers pe irc.freenode.net/#wasp.


microformatul reprezinta o modalitate de a adauga mai mult inteles paginilor web dincolo de heading-urile si paragrafele clasice din HTML, astfel ca pot fi indicate mentiuni despre persoane, companii, evenimente, tag-uri etc.

Dintr-o conversatie instanta din 2007-07-06.

Drew McLellan

Microformatele reprezinta o modalitate de atasare a unor semnificatii suplimentare la informatiile publicate pe o pagina de web. Aceasta imbogatire semantica functioneaza alaturi de informatia prezentata deja si poate fi utilizata in beneficiul persoanelor si calculatoarelor. Se realizeaza, in principiu, prin adaugarea de nume speciale predefinite la atributele claselor XHTML deja definite.

dintr-o conversatie IRC

Aaron Gustafson

O definitie simpla, dar sugestiva: "Microformatele reprezinta o codificare a conventiei." -- Aaron Gustafson