Main Page-ro

From Microformats Wiki
Jump to navigation Jump to search

Microformats Wiki - Română

Salut! Bun venit pe wiki-ul oficial dedicat microformatelor. Te invitam sa vizitezi pagina de introducere iar inainte de a aduce modificari acestui wiki, te rugam sa citesti regulile de editare. Inainte de a propune un microformat, citeste cu atentie procesul de propunere.

Cum sa incep

Mai intai citeste ce inseamna sa fii posh new!.

Ce sunt microformatele? Ce poti face cu microformatele?

Paginile despre, ultimile stiri, aparitii in presa, prezentari, carti, podcast-uri, si screencast-uri contin informatii de baza despre microformate. Cheatsheet-urile pot fi extrem de utile atunci cand vrei sa iti reamintesti anumite informatii despre un microformat anume. Avem de asemenea un dictionar pentru verificarea ortografica a termenilor asociati microformatelor.

Intrebarile frecvente legate de acest wiki (si microformate in general), au raspunsuri in cadrul sectiunii FAQ, existand si un glosar de termeni luati in discutie.

Vrei sa afli mai multe interactionand cu alti utilizatori? Verifica urmatoarele evenimente dedicate microformatelor.

Definitie

O definitie populara din cadrul listelor de discutii (vezi si: mailing-lists) descrie microformatele ca "o simpla conventie pentru introducerea semanticii in HTML cu scopul de a descentraliza dezvoltarea."

Microformatele sunt mici bucati de HTML ce reprezinta lucruri precum persoane, evenimente, cuvinte-cheie, etc. in cadrul paginilor web. Microformatele permit publicarea unei informatii de mare fidelitate pe web, furnizand mijlocul cel mai rapid si mai simplu de a suporta fisierele si aplicatiile site-ului tau.

Cum sa participi

Vrei sa participi la dezvoltarea microformatelor? Poti incepe prin a:

  • verifica lista ToDo care cuprinde lucrurile ce trebuiesc realizate si pentru care este nevoie de ajutor.
  • inscrie-te la listele de dicutii si pe IRC pentru a invata si a ajuta raspunzand informatiilor legate de microformate.
  • Promoveaza utilizarea microformatelor.
  • ajuta la traducerea acestui wiki in alte limbi pentru a face accesibile microformatele la nivel global.
  • gaseste paginile parasite si adauga legaturi catre ele.

Specificatii

Specificatii ale standardelor deschise referitoare la Microformate (vezi si: implementari, exemple de utilizare)

Drafturi

Modele de design (arhitectura/creaţie)

Modelele de design oferă autorilor de microformate un vocabular pentru a îşi exprima ideile cu lucruri create deja. Dacă eşti tentat să încerci chiar tu să creezi un microformat citeşte asta!

Discutii

Pentru procesul de adaugare de microformate: cercetare si cautare de exemple din viata reala, microformate deja existente si discutii pentru motivarea necesitatii microformatului. Va rugam verificati microformatele-respinse inainte de a propune noi variante.

Exemple

Resurse, implementari deja testate si cercetari suplimentare

Primul loc care trebuie sa-l vizitezi atunci cand esti in cautare de exemple, cod si implementari deja testate, este pagina dedicata fiecarui microformat in parte. Aici sunt prezentate doar cateva resurse esentiale si servicii care implica folosirea mai mult decat a unui microformat. Aceasta sectiune este dedicata editorilor, analistilor, validatorilor si tester-ilor.

Spatiu de partajare a resurselor

traduceri

poti accesa si edita articole referitoare la microformate:

Vezi si pagina dedicata altor limbi, si cum sa incepi o noua traducere.